Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Utáhněte si opasky-někdo kolem krku !

Končící senátoři odkývali a odmávli úplně všechno - sociální škrty, omezení stavebka i vyšší daně. Dohrávat se bude u Ústavního soudu. Než  ten se však rozhoupe, ještě toho spoustu stihneme, pocvičíme se stavebním spořením, povodně poslouží ke zvýšení daní, sociální škrty si pohlídal sám ministr Drábek. Že se při jejich bohulibé činnosti venku demonstrovalo ?! Nevadí - na co si platíme policii ! Že cosi vykřikovali demonstranti  o  neústavnosti schůze ? My jsme zákon a s ústavou si pocvičíme, jak my budeme chtít ! Nicotný Človíčku - nezapomeň prach jsi a v prach se obrátíš !  

V.Řehák

Prošlo i snížení příspěvků politickým stranám - naštěstí. O pět procent. A pěkně si došlápneme a posvítíme na státní zaměstnance - počínaje policií, přes hasiče, zdravotníky až po poslední pracovitou kancelářskou myšičku. Snížení mezd však nestačí, držte si kloboučky-bude se propouštět. Že chtějí stávkovat ? Máme policii, vypomůže a poslouží. Že by snad nechtěla ? To se na to podíváme!! A že jsme mnohdy neprošli při senátních volbách ? A tímto se s lidmi rozloučíme ? Nevadí. Na tohle sezení budeme doma u kamen rádi vzpomínat. Dokonce jsme ani nespali a nedebužírovali v bufetu !

Podívejme se rychlovce, spíchnuté ve stavu legislativní nouze (jak sladkobolně to zní, ale nedejte se mýlit-nouze teprv bude !) na spodničky. Na koho dopadne, co ta šaráda znamená ? Tím, že vláda v senátu prosadila změny, ušetří prý 35 miliard korun. Komu leze hlavně do peněženky ? Nachystat se mohou především nízkopříjmové skupiny obyvatel a bilančně běžné firmy. Veřejné zakázky, prošpikované úplatky, mnohdy kosmicky předražené - zvláště ty zdravotní, dopravní a energetické budou v pohodě.  

Ministr financí Kalousek zdůvodnil, proč třeba spěchat - strašák rozpočtového provizoria mu nedává spát. Státní rozpočet je v ohrožení! A premiér Nečas mu přizvukuje - došlo by ke zhoršení ratingu ČR a tím ke zvýšení úroků. Past dluhové služby by šla do dvojciferných čísel miliard.

Hra s miliardami je na pořadu dne. Celých 11 mld Kč odvedou zvláště firmy na nákladech za nemocenskou, 6 mld Kč se uspoří na stavebku, 5 mld Kč vyberou do státní kasy na povodňové dani a tři miliardy odvedou nejchudší domácnosti.  Např. o dvě tisícovky měsíčně přijdou neúplné rodiny a o 1200 Kč  měsíčně přijdou lidé s nižší pohyblivostí nad 65 let. Nečas nemá obavy, podle jeho názoru jsme si výrazně polepšili v letech 2008-2009, kdy podíl domácností s příjmy nad 10 000 na člena vzrostl z 39 na 58 procent. Statistika věda je - dává správné údaje ? Jo to jsou ti schopní. A co zbývajících 42 % ? O těch se vláda  a analýzy nerozšiřují.

Vláda má však schopné rétory- třeba oblíbený ministr Bárta. "Věci veřejné"  odhadují ztráty v neefektivních zakázkách v řádu desítek miliard ročně, i vrabčáci na stromech si pokřikují, že dopravně -stavební firmy mu předhodily na úsporách pouze drobné. Vít Bárta slíbil ceny dopravních staveb revidovat a ušetřit prý 22 mld Kč. Výsledek ? Zatím nalezl jen 1,5 mld - to stáhl již potřetí z jednání vlády v návrhu rozpočtu dopravního fondu !  

Ministr zdravotnictví Heger je také pašák! A poukáže nemalé dotace do šedé ekonomiky - specializovaným léčebným centrům. Ano těm, která nakupují předražené přístroje v neprůhledných výběrových řízeních. Velké špitály se nebojí a nadějně mlaskají i po nástupu nové vlády. Objednávky v řádu desítek milionů korun uskutečnila spokojeně většina velkých nemocnic. Letos specializované nemocnice získaly již přes 30 mld Kč.  

A aby toho nebylo málo, šetřit nemusí ČEZ (velice oblíbený podnik mezi lidem), který investuje v miliardách jak v Česku, tak v zahraničí. Efektivitu jeho zakázek státní úřady neprověřují, i když se výběrových řízení zúčastňuje někdy jen jedna firma. Stát  odbouráním regulace zajišťuje své energetické firmě vysoké zisky a ta mu to vrací na dividendách v průměrné výši 20 mld. Kč. Jak zdůrazňuje místopředseda správní rady E. Janota ve stylu energertiků - dotýkati se drátů na zem spadlých, životu nebezpečno! Tedy stát potřebuje příjmy ČEZ na reformu důchodů a financování nápravy ekologických škod. Proto ta politika - mlhy předem mnou , mlha za mnou!

Že jste už z těch čísel unaveni ? Já také. Na budoucnost se těší i penzijní fondy, ve spojistosti s chystanou penzijní reformou. Bezděkova komise jim dělá dobře. Co si o tom všem myslet ? Vyskytly se již úvahy, že tato drastická dieta je přípravkou na zavedení Eura... Uvidíme. Jedno je jisté. Držte si kloboučky, jedeme ve velkém kole a nudit se rozhodně nebudeme! A pokud se někomu udělá z té divoké jízdy nevolno, není daleko od pravdy. Vláda však tvrdí, že v blízké budoucnosti  by bez citelných opatření mohla být jízdenka neúměrně drahá ... Někdo však i v na tomto bezpečně a bohatě vydělá.

 

 

 

 

    

Autor: Václav Řehák | neděle 14.11.2010 11:55 | karma článku: 21,15 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Václav Řehák

Havarijní stav - tentokrát hudební ...

Netrpělivě jsme čekali na zhudebněnou část sbírky Mistra Kamila Marcela Hodáčka, no dočkali jsme se a LP bylo v kruhu přátel vřele přijato. Pokud čekáte sladce vábivý střední proud podtlakově mainstreamem fedrovaného popu - vzpamatujte se...

27.5.2013 v 1:15 | Karma: 9,14 | Přečteno: 399x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Řehák

NADĚJNÁ SEKUNDA KŘIKU

Mladý básník Kamil Marcel HODÁČEK veřejnosti věnoval další sbírku s příznačným názvem SEKUNDA KŘIKU. Opětovně a tradičně ve skvělé grafické úpravě Kateřiny Marinové a vydavatelství KAMPE. Zachován je i intimní formát prvé sbírky (pro připomínku - Havarijní stav).Jak jsme si přáli, dočkali jsme se, ale kdo si myslí na studánkový prvoplán snadno pochopitelné Hrubínovy básně, bude překvapen a možná zklamán.Nad sbírkou se totiž vznáší velikán Franz KAFKA, jehož motto ji celou uvádí ...

12.5.2013 v 22:01 | Karma: 11,53 | Přečteno: 664x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Řehák

Kamil Marcel Hodáček - Queer Havárie ?! NE !

Autora básnické sbírky jsem potkal před lety v zaměstnání, neměl jsem tuchy, že se zabývá poezií. I když některé symptomy tomu mohly napovídat. Daleko raději, než pracovní náplní, se v open space zabýval originálními mimořádnými úkoly či potěšováním kolegyň a kolegů...

20.6.2012 v 22:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Řehák

O provozní "slepotě", divokých vejcích a honu na zákazníka

Většina nejsme brethariáni,tudíž se sháníme po potravě či zboží jiné spotřeby. Většina je odkázána na to,co nám předloží výrobci a obchodníci. Oba druhy jsou dnes rozšířené,stejně jako úskočné

3.4.2012 v 5:14 | Karma: 13,98 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ekonomika

Václav Řehák

Mayský vykřičník - 21.12.2012 !

Věk jaguára, počínající r. 3114 př.n.l. nás podaroval i dalším nezbytným datem a to, že skončí v r. 2012 a přesně 21. prosince. Tak praví víra dávných Mayů . Přitahuje vědce, fantasty a samozřejmě dává katastrofikům příležitost vyvolat strach a přivolávat hrůzy, které na nás tímto čekají. Připomeňme si např. katastrofe-film s názvem "2012" od mistra kasovních trháků Rolanda Emmericha z bájného Hollywoodu. Jedno je vcelku jisté...

11.10.2011 v 17:10 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1287x
Měl jsem být Josef, maminka si po mém narození prosadila Václava - velice zavazující jméno, karmické... Jeho nositel se může vykoupit jen konáním dobra, věčnou snahou o spravedlnost.

Motto: "Svoboda znamená odpovědnost, proto se jí
většina lidí bojí" -G.B.Shaw

Seznam rubrik